Test: Bästa Golfkikaren 2020

Premium

Bushnell Pro X2

Premium

Prisvärd

Nikon Cool Shot 80

Premium

Budget

Bushnell Tour V4

Premium

En golfkikare är ett kraftfullt verktyg för dig som vill ta ditt spel till nästa nivå. Både proffs och amatörer har nytta av detta instrument och det kan hjälpa dig att få en bättre känsla för avstånden ute på banan. I den här artikeln guidar vi dig till att hitta den bästa golfkikaren 2020, samt svarar på några vanliga frågor som folk brukar ställa om dessa apparater.

Vad är en golfkikare?

En golfkikare är ett instrument som används för att mäta framförallt avståndet mellan olika punkter på golfbanan. En sådan kikare kallas även för avståndsmätare.

Med hjälp av en laserstråle går det att med väldigt stor noggrannhet mäta upp avståndet, från den plats du står, till exempelvis flaggpositionen på banan. Många golfkikare har ett flertal avancerade funktioner som hjälper dig ute på golfbanan.

När det kommer till avståndsmätare inom golf finns det egentligen två kategorier, kikare och golfklockor. Vilken som är bäst beror egentligen helt på vad du föredrar men golfklockor brukar ses som det moderna alternativet då de inte funnits lika länge och därmed ser mycket utveckling i sin funktionalitet.

Varför behöver man en golfkikare?

En golfkikare är ett effektivt hjälpmedel för att kunna mäta distansen och avgöra hur hårt du behöver slå får att hamna rätt på banan. Det är till hjälp när du ska välja klubba, samt hjälper dig att svinga med rätt kraft.

Ju mer du tränar på att arbeta från olika avstånd, desto bättre känsla kommer du att utveckla. En kikare kan förbättra din golf enormt under träning, samt vara till stor hjälp i tävlingssituationer.

Leupold GX-1 i3

Premium: Leupold GX-1 i3 Digital Golf Rangefinder

Leupold GX-1 i3 är en mycket snabb och noggrann golfkikare som på nolltid mäter avståndet ute på banan. Den har en DNA-motor och en infraröd laser med mycket avancerad teknik som ger ett mycket precist mätresultat.

Eftersom GX-1 i3 bara mäter ren distans baserat på sikt är den tillåten att använda under tävling utan komplikationer. Avståndet är väldigt enkelt att läsa av på den tydliga displayen vilket bidrar till dess användarvänlighet.

Denna kikare har en väldigt lätt och slimmad utformning, vilket gör den bekväm att hantera. Den går att plocka fram och lägga undan snabbt, och ligger bra i handen. Den kommer med ett fodral som försluts med blixtlås för enkel förvaring.

Den är förhållandevis enkel, men sticker ut gentemot andra billigare modeller på grund av den höga prestandan. Den är otroligt snabb och noggrann, samt väldigt enkel att använda. Det är en fröjd att ta med denna kikare från Leupold och ha som hjälp under en golfrunda.

Allt som allt är detta en till synes simpel avståndsmätare, men ser man till hur väl den gör jobbet sticker den ut som en av de allra bästa golfkikarna i sin prisklass. En riktig premiumkikare av högsta klass som får en stark köprekommendation av oss.

Bushnell Pro X2
 

Premium: Bushnell Laserkikare Pro X2

Bushnells laserkikare är otroligt kraftfull och kommer späckad med funktioner för att hjälpa dig ute på golfbanan.

Denna laserkikare har en så kallad Slope-Switch-teknik vilken gör det möjligt att välja huruvida slopefunktionen ska användas eller ej. På så vis kan den göras laglig att använda under tävling om så önskas.

Slopefunktionen är avancerad och räknar ut hur du ska slå för att kompensera för höjdskillnaderna i banan vilket är mycket användbart när du håller på att träna på en viss bana.

Pro X2 använder så kallad JOLT-teknik vilket hjälper till att säkerställa att du har låst siktet på flaggan, för att din mätning ska vara exakt och ge dig korrekt information om hur långt du har till målet. Denna teknik fungerar genom att du känner små vibrationer när lasern har låst fast vid flaggan. När du känner dessa är det ingen tvekan om att du är rätt ute.

Displayen har två olika inställningar där du kan välja mellan röd och svart display, beroende på hur ljusförutsättningarna ser ut, eller dina personliga preferenser.

Bushnells Pro X2 är en otroligt noggrann laserkikare som ger dig riktigt bra hjälp på golfbanan, oavsett om du använder slope eller ej. Den är perfekt för att träna och ta ditt spel till nästa nivå, samt ger dig stödet du behöver för att alltid kunna veta exakt hur långt du har till flaggan.

En riktigt fin golfkikare som lever upp till sitt premiumpris. Vi kan inte annat än att rekommendera Bushnell Pro X2!

Golfbuddy Aim L10V

Prisvärd: Golfbuddy Aim L10v Laser Range Finder w Voice

Golfbuddys kikare är en liten och nätt apparat med en hel drös av avancerade funktioner. Bland annat har den en slopefunktion som enkelt och tydligt kan slås av och på med en switch på framsidan.

Den mäter upp till cirka 800 meter, med en väldig precision på 90 meters avstånd. Mätningen kan göras i tre olika lägen, beroende på vad du vill göra: standard, scan eller pin. Aim L10v har dessutom en förstoringsfunktion där du kan förstora objektet upp till 6 gånger, vilket förenklar för att hitta till exempel flaggan. Den har även en vibrationsfunktion som meddelar när du hittat målet.

Den här golfkikaren är stänktålig, vilket gör att den absolut kan spelas i lättare regn, men bör inte bli helt dränkt i vatten.

Golfbyddy Aim L10v är tillräckligt avancerad för att vara ett verktyg för proffsen, men tillräckligt billig för att gå hem hos rekreationsspelaren. Den har en sportig design som är lätt att bära med sig och går smidigt att använda under hela golfrundan.

Vi är mycket förtjusta i den här golfkikaren och anser att den är väldigt prisvärd och ger mycket funktionalitet för pengarna. Den är helt klart värt att införskaffa för dig som letar efter en toppkikare i prisklassen någonstans mitt emellan

Golfbuddy Laser 1

Prisvärd: Golfbuddy Laser 1 Range Finder

Golfbuddys Laser 1 är en bra och enkel kikare med flera användbara basfunktioner. Den har mycket gemensamt med Golfbuddys Aim L10v, men saknar röstfunktion och slope. Den har samma höga kvalitet och liknande funktioner, men är något billigare i pris.

Bland annat har Laser 1 en vibrationsfunktion som hjälper dig att hitta flaggan, en möjlighet att förstora upp till 6 gånger för att lättare kunna se när du kikar på avstånd och är vattentålig. Den bör dock ej dränkas helt, men tål stänk och kan användas i lätt regn.

Golfbuddy Laser 1 har en bred och fin LCD-display där det tydligt och lätt går att avläsa avståndet. Eftersom den inte har slope går den fint att använda i golftävlingar. Den kommer med ett praktiskt fodral och är smidig att bära med sig.

Detta är en klart godkänd golfkikare som har allt som behövs för de allra flesta. Priset är mycket attraktivt och om du inte behöver slopefunktionen är detta ett riktigt prisvärt val. Vi gillar den skarpt, och även om den inte sticker ut särskilt mycket, är det en kvalitetsapparat rakt igenom.

Rangefinder

Budget: Rangefinder golfkikare med pinseeker

Den här kikaren har ett mycket attraktivt pris och lyckas trots det uppfylla de flesta krav som den gemene golfentusiasten kan tänkas ha. Mätavståndet är klart godkänt på upp till 400 meter och kikaren har möjlighet till 6 gångers förstoring.

Den är liten och smidig att bära med sig och kommer med en bärväska för att du enkelt ska kunna stoppa undan den och hålla den skyddad.

Rangefinder har inte några särskilt avancerade funktioner och är väldigt lätt att använda. Den är perfekt för nybörjaren eller för dig som inte golfar så ofta men ändå gillar att ha en avståndsmätare med dig ute på golfbanan.

Vi rekommenderar den här kikaren för dig som inte vill lägga alltför stor del av din budget på en kikare, men ändå tycker att det är värt att kunna mäta distansen när du spelar. 

Caddytek Caddyview V2

Budget: Caddytek CaddyView V2 JOLT Rangefinder + Slope

Caddytek CaddyView V2 är en billig men ändå väldigt påkostad kikare. Den har flera avancerade funktioner, bland annat slope., Jolt- och FlagSeeking-funktioner.

Slopefunktionen ger anvisningar på displayen om hur du ska kompensera för höjdskillnader i banan och är ett väldigt bra verktyg, särskilt på banor som är nya för dig. Den går att stänga av, vilket gör att denna kikare är fullt tävlingskompatibel.

Jolt-tekniken hjälper till att bekräfta när du hittat ditt mål och är till god hjälp när du vill säkerställa avståndet till flaggan.

FlagSeeking-funktionen är en avancerad detalj som gör det möjligt att mäta avståndet till flaggan oavsett om det finns hinder av olika slag bakom greenen.

Detta är en riktigt tekniskt avancerad kikare till ett förvånansvärt överkomligt pris. Vi rekommenderar den varmt som ett budgetalternativ för dig som vill ha slope och andra mer avancerade funktioner, utan att behöva gå upp alltför mycket i pris. 

Bushnell Tour V4

Bubblare: Bushnell Laserkikare Tour V4

Bushnell Tour V4 är en riktigt fin ergonomiskt utformad kikare. Den ligger perfekt i handen med särskild så kallad ”Stabi-Grip”-teknik. Den har lagom storlek och är både snabb och noggrann.

Tour V4 har Jolt-funktion vilket underlättar enormt när du söker efter flaggan och känner hur kikaren vibrerar när du hittat rätt och laser träffar målet.

Bushnells laserkikare har en väldigt hög grad av noggrannhet, med liten felmarginal. Det är en kvalitetskikare av ett riktigt bra märke. Faktum är att Bushnells kikare används av spelare i majoriteten av alla stora PGA-tävlingar.

Det enda negativa med Tour V4 är att den inte är vattentät så det gäller att kolla väderförhållandena om denna modell ska med ut på banan.

Överlag är detta en riktigt fin laserkikare och med tanke på dess höga kvalitet och funktion, både vad gäller avstånd och noggrannhet, är det helt klart en bubblare värd att titta på. Priset är fullt rimligt för denna väldigt tekniskt avancerade och finslipade golfkikare.

Nikon Cool Shot 80

Bubblare: Nikon Laserkikare Coolshot 80

Den här laserkikaren från den klassiska kameratillverkaren Nikon är en riktigt påkostad och avancerad apparat.

En funktion som sticker ut när det gäller Coolshot 80 är bildstabilisatorn. Oavsett om du är skakig på handen när du håller i din kikare, hjälper denna dig att reducera skakningarna och fokusera lasern på målet.

Mätningen hos Nikons golfkikare utförs otroligt snabbt och med väldigt hög noggrannhet och det är tydligt att detta är en avancerad premiumkikare av absolut toppklass. Andra funktioner som ingår är bland annat ”Locked On”-teknik för att hitta och låsa fast vid flaggan, en 8-sekunders mätning som gör att det går att hålla i mätningen av ett objekt en längre tid.

Nikons Coolshot 80 är vattentät och anpassad för att kunna spelas i alla väder. Den är både smidig, snygg och väldigt funktionell.

Allt sammantaget är detta en riktig toppkandidat som vi har med som bubblare i vår rekommendation av de bästa golfkikarna just nu. Nikon är dessutom ett välkänt märke och är kända för sin höga kvalitet när det gäller kameror, och det är uppenbart att denna kvalitetsstämpel även gäller annan utrustning – som golfkikare till exempel. 

Vad innebär slopefunktion?

Slopefunktion innebär att golfkikaren, förutom att mäta avståndet, också kan avläsa höjdskillnaderna på banan. Med hjälp av informationen som utläses av slope på får du förslag på hur långt ditt slag behöver vara. Detta kan skilja sig från vad som gäller om du istället bara skulle gå efter distansen mellan punkt A och B.

Får man använda golfkikare på tävlingar?

Generellt ja. Man får dock inte använda slopefunktionen på tävlingar. De flesta kikare med slopefunktion kommer dock med möjlighet att stänga av denna, vilket gör att de blir tävlingslagliga.

Är laserkikare vattentäta?

De flesta laserkikare är vattentäta, eller åtminstone stänktåliga. Det är bra att kolla upp vattentåligheten noga då vissa modeller endast bör användas under förhållanden där den inte blir alltför blöt, men klarar duggregn och liknande. Andra kikare klarar vatten hur bra som helst och är 100% vattentåliga.

2 tankar på “Test: Bästa Golfkikaren 2020”

Lämna en kommentar