Bästa Elgolfvagn 2019 – test av eldrivna golfvagnar

Med hjälp av en elgolfvagn kan du tillbringa långa dagar på golfbanan utan att slita onödigt mycket på kroppen. Den elektriska vagnen blir som din personliga caddie som hjälper dig att hålla och flytta runt din utrustning under golfrundan. 

Vad är skillnaden på en vanlig vagn och en elgolfvagn?

Den uppenbara skillnaden mellan en vanlig golfvagn och en eldriven golfvagn är elmotorn som hjälper till att dra vagnen. Till en elvagn finns vanligtvis en mängd olika smarta funktioner som till exempel:

  • Farthållare
  • LCD-skärm
  • Broms och fartreglage 
  • Fjärrstyrning
  • Kodlås 

Vanliga vagnar och elvagnar används i samma syfte men skiljer i funktionalitet samt vanligtvis i pris. En elvagn har många fördelar, men kräver till exempel laddning och viss skötsel, vilket en vanlig golfvagn inte gör.

Fördelar med elvagnar

Den självklara fördelen med en elvagn, är att den minskar arbetsbördan som krävs för att dra runt på en vagn full med golfutrustning. Det kan i sin tur leda till att du har mer energi att lägga på spelet och att du orkar spela både längre och oftare. 

Elvagnar är dessutom miljövänliga, i synnerhet jämfört med bensindrivna golfbilar. Moderna batterier är smarta och energisnåla och klarar av mycket på en laddning. 

Många elvagnar har dessutom fördelen att de har en mängd funktioner som kan vara till hjälp under själva golfrundan. De mer avancerade modellerna kan ge dig som spelare information om till exempel avståndet till greenen och notiser om vilka hinder som finns på banan.

Sista men inte minst kan en elvagn vara till hjälp att bära extrautrustning, vilket blir otroligt mycket smidigare än att behöva släpa eller dra allt själv. Det förekommer till och med att vagnarna har USB-port så att du kan ladda din telefon under golfrundan, vilket är en smart detalj som är lätt att uppskatta.

Den här artikeln är uppgjord på ett test av elgolfvagnar för att hjälpa dig hitta den bästa för din situation.

Hur länge räcker batteriet på en golfvagn?

De elvagnar vi har valt ut ska, enligt tillverkarna PowaKaddy, klara av:

  • En runda på 18 hål med ett standardbatteri
  • Upp till 36 hål med ett batteri med utökad batteritid

Däremot rekommenderas inte att spela två rundor på ett och samma batteri regelbundet, då det kan skada batteriet i längden. Det är heller inte rekommenderat att pressa vagnarna att klara mer än de anges kunna klara, då det innebär onödigt slitage och kan förkorta batteriets livstid. 

Är det svårt att transportera en elvagn?

Nej, moderna elvagnar är hopfällbara och tar väldigt liten plats. De får plats i bagageutrymmet på en vanlig bil utan problem. Många vagnar väger bara lite drygt 10 kg. Batteriet är löstagbart, men många gånger behöver du inte ta ut det för att kunna fälla ihop vagnen. 

Är elvagnar tillåtna?

Vanligtvis är elvagnar tillåtna. Det kan dock finnas undantag där enskilda banor har regler som förbjuder elektriska vagnar. Om du ska tävla i golf är det rekommenderat att kolla upp vad gällande regelverk för tävlingen säger om golfvagnar generellt, samt specifikt om eldrivna modeller, då detta kan variera mellan olika tävlingsanordnare.

Premium: PowaKaddy FW7s EBS GPS

Som en modern och smart elvagn bör, har denna vagn en GPS-funktion som kan uppdateras genom en smartphone-app. Där syns den senaste informationen om banor, med de olika ytorna och hindren som finns. 

FW7s EBS GPS är helt klart en elektrisk golfvagn för finsmakaren. Den är lättmanövrerad och hastigheten går att reglera helt steglöst

Med sin lätta vikt och den minimala platsen den tar när den är hopfälld, blir den lätt en trogen följeslagare med ute på golfbanan. Det är enkelt att ta den med sig tillsammans med golfbagen och ge sig ut på nästa golfäventyr. 

För dig som är ute efter en gedigen elvagn att ha med dig ute på golfrundan, där verkligen alla funktioner finns med, är detta en given kandidat då den är både snygg, funktionell, stabil och hållbar. Tack vare allt detta är det definitivt en ”bäst i test elgolfvagn” i vår bok.

Prisvärd: Motocaddy M3 Pro Lithium

Den här vagnen är väldigt kompakt och när den fälls ihop tar den inte mycket plats alls. Otroligt smidig och lätthanterlig vagn med ett löstagbart batteri. Det finns dessutom en laddningsport för USB, så att du kan ladda mobiltelefon under golfrundan till exempel. I sin helhet är vagnen väldigt användarvänlig och smidig att hantera.

På golfbanan är vagnen en fröjd att ha med och kommer med en mängd smarta funktioner. Med en fullfärgsskärm och 9 förinställda inställningar för hastighet, är det lätt att säkerställa att vagnen håller ett lagom tempo.

På displayen finns möjlighet att låsa vagnen med ett kodlås, vilket är en bra säkerhetsdetalj som också ger prov på hur genomtänkt designen faktiskt är. M3 Pro Lithium är helt klart ett prisvärt alternativ, som ger valuta för pengarna och är lätt att ha med sig var du än ska spela.

Prisvärd: PowaKaddy C2i

Även PowaKaddy C2i är en väldigt smidig vagn med ett kompakt mått. Faktum är att detta är den allra minsta modellen när den väl har fällts ihop. 

Ett väldigt smart tillägg som finns på denna modell är ett energisparläge på skärmen, som aktiveras när den inte använts på 20 minuter. Allt som förlänger batteriets livstid är bra och det märks att PowaKaddy ständigt utvecklar sina produkter. 

Det går att justera höjden på handtaget och vagnen har dessutom ett smidigt steglöst reglage för hastigheten samt en inställning för att kontrollera distansen så att vagnen själv stannar efter ett visst antal meter.

Den här elektriska golfvagnen är lite som en symbol för innovationskraften hos utvecklarna, då funktionaliteten hela tiden blir bättre; produkten tar mindre plats, samtidigt som prisnivån hela tiden hålls inom ramen för vad som är rimligt. En klockren vagn för den som vill ha en extra hand på golfbanan!

Budget: PowaKaddy FW3s

Det är fantastiskt att en modern elvagn inte behöver kosta mer än såhär. Den här vagnen väger inte mycket alls, har ett tunt litiumbatteri och är väldigt kompakt när den fälls ihop. 

På displayen syns hastigheten och batterinivån och även denna vagn har det smarta energispararläget inbyggt i skärmen. Batteriet är så kallat ”Plug n’ play”, vilket innebär att ingen laddningskabel behövs. 

Vagnen är väldigt tyst och rullar fram som en trogen kompanjon vid din sida när du erövrar golfbanan, hål efter hål. Summa summarum, ett riktigt bra alternativ för dig som vill ha än bra vagn, med alla basala och nödvändiga funktioner, utan att krångla till det eller betala mer än nödvändigt. 

Bubblare: PowaKaddy FW7s EBS

Ytterligare en otrolig smidig vagn med väldigt låg vikt och ergonomisk utformning. Samma modell som FW7s EBS GPS, fast utan GPS funktionen. En möjlighet att spara lite pengar om du känner att GPS-funktionen skulle vara överflödig, till exempel om du i huvudsak tänkt använda vagnen på samma bana regelbundet. 

Vagnen är verkligen top-of-the-line. Med sitt kraftfulla batteri och alla de smarta funktionerna sticker den ut som något av det bästa som finns att köpa just nu när det gäller elvagnar. 

De viktiga elektriska komponenterna hålls skyddade då de är inbyggda inuti chassit. Smart design och användarvänlighet sticker ut som ett genomgående tema för PowaKaddys elektriska golfvagnar. 

Lämna en kommentar